Rindende vand i en bæk, et varmt bad, et køligt glas vand er en grundlæggende menneskelig fornøjelse såvel som en livsnøvendighed. Men flere steder i verden er der bare ikke nok vand til, at lade os fortsætte med det overforbrug af vand som vi har nu.

Mange områder har været nødt til, at omlægge deres forbrug af vand i befolkningen, landbruget og industrien. Det meste af vores vand kommer til os fra regn og sne. Den opbevares i reservoirer eller pumpes direkte fra vanddepoter til byer, gårde og industri. Nu er denne proces truet. Vi skal finde nye måder, at reducere vores vandforbrug på grund af:

Tørke:
Flere lande lider periodisk flere år med lav nedbør, udtømning af reservoirer og andre vandressourcer. Tørken 2012-2016 var den værste i 1200 år, drevet af høje temperaturer samt lavt nedbør.

vand-laekage

Reducerede og ustabile vandressourcer:
På grund af den globale opvarmning er flere af de afgørende vandressourcer, som fylder vores reservoirer, faldende, og vores klima bliver mindre og mindre stabilt. Således vil vi i fremtiden være endnu mindre i stand til, at kunne regne med ressourcerne.

Vandsystemer frigiver drivhusgasser og bidrager til den globale opvarmning. En hel del af elektriciten sammen med naturgas og dieselbrændstof går til at behandle, levere og varme vandet – hovedsageligt til brug i byer.

Vores område har reduceret vandforbruget både på lang sigt og for nylig – selv om nogle af disse skyldes økonomiske tendenser som faldende industri.

Det meste af vores vand bruges i hjemmet. Mens ca. en tredjedel af forbruget er udendørs, er de fleste indendørs – med badeværelset bidrag fra toiletter, brusere, vandhaner og tøjvask, er det de største forbrugere.

spar vand - dryppende vandhane

Grundlæggende tips om reduktion af vandforbruget følger:

Udendørs:

Skyl ikke fortovet (brug en kost).

Vask ikke bilen hjemme (kommercielle vaskehaller vasker med genbrugsvand).

I din have skal du vælge tørke-tolerante planter. Plante i efterår, så rødder bliver etableret i den fugte tid. Reducer græsarealet. Vand sparsomt men dybt, og brug dryp/siv-vanding, hvis du har et system.

Har du brug for plantekasser eller højbede i din have, så tag et kig på Landhave.dk

Indendørs:

Reparer dryppende haner og slanger og lækager, installer lavspændings- og energibesparende apparater og vask kun med en fuld maskine, sluk vandhaner, tag korte brusebade, skyl kun toilettet efter behov (få et øko-skyl), og isoler rørene.

Ved en hurtig søgning på nettet findes der mange lister med tips til at spare på vandet.

Anslå dit vandforbrug og dine besparelser:

Hvis du bor i et enfamiliehus, kan du spore dit vandforbrug gennem din vandregning. Men totaler fortæller dig ikke meget om, hvordan man sparer på vandet, og lejere kan muligvis ikke se regningerne overhovedet.

Dine handlinger som individuel. Det vil kræve samarbejde og stærke offentlige politikker, der reagerer i vores vandforbrug og drivhusgasemissioner på bæredygtige niveauer.

I dit eget fællesskab:

Se efter måder, at opmuntre din arbejdsgiver, udlejer, skole og virksomheder til, at hjælpe dig med at spare på vandet. Måske et system til forslag eller incitamenter, overvågning og offentliggørelse af brug, en vandforbrugsundersøgelse eller mind kunder/brugere på at spare.

Rapportér til myndighederne om brudte rør, åbne brandhaner eller spildt vand til ejendomsejere eller andre nødsituationer.

Vil du have et miljøvenligt badeværelse, så få det renoveret af AAJ, en VVS’er i Haderslev.

At opnå bæredygtighed vil kræve din stemme, dine breve og e-mails, din stemme på de sociale medier og møder.

Her er nogle områder, der er din opmærksomhed og handling værd:

Øget brug af genvundet spildevand – f.eks. ved brug af genbrugsvand (renset spildevand) i haver og landbrug eller til køling og toiletter i store bygninger.

Vandpriser, der tilskynder til effektivitet – f.eks. satser, der er høje nok til, at fremme besparelse. og den stigning som stiger. Andre muligheder omfatter priser, der varierer efter tid eller årstid, og teknologi som måling, der viser det aktuelle brug og måling af lejeenheder. Politikker, der tilskynder til samarbejde og rationalitet.

Dette omfatter grundlæggende elementer som overvågning og regulering af grundvand og præcis bestemmelse af brug og kravet på vand. Kommende beslutninger om anvendelse af vand, herunder beslutninger om tørkebegrænsninger, tildeling af vand til dyreliv eller landmænd, ændring af bygningskoder, der sparer vand, vandopbevaring som grundvand.